за нас

(+359) 879 150080

office.min4ev@gmail.com

Какво представлява DSLR (Цифрова SLR) камера?

DSLR означава „Цифров еднолентов рефлекс“. На прост език DSLR е цифров фотоапарат, който използва огледален механизъм, за да отразява или светлината от обектив на камерата към оптичен визьор (който е окуляр на гърба на камерата, през който човек гледа, за да види какво снима) или да остави светлината да премине напълно върху сензора за изображения (който улавя изображението), като премества огледалото от пътя. Въпреки че, първите рефлексни фотоапарати се появяват още от 19-ти век, като се използва филм за носител на записа, първият търговски цифров SLR със сензор за изображения се появява през 1991 година. В сравнение с точкови,  снимачни и телефонни камери, DSLR камерите обикновено използват сменяеми обективи, което е основна разлика с предшествениците си.

От какво се състоят DSLR камерите

Разгледайте следното изображение на SLR напречно сечение (изображение с любезното съдействие на Уикипедия 🙂

 

 

Как работят DSLR камерите?

Когато погледнете през визьора / окуляра на гърба на камерата, каквото и да видите то преминава през обектива, прикрепен към камерата, което означава, че бихте могли да гледате точно това, което ще заснемете. Светлината от сцената, която се опитвате да заснемете преминава през обектива в рефлексно огледало (#2), което седи под ъгъл 45 градуса вътре в камерата н, която след това препраща светлината вертикално към оптичен елемент, наречен „пента призъм“ (#7). След това пента призмата превръща вертикалната светлина в хоризонтална, чрез пренасочване на светлината през две отделни огледала, точно във визьора (#8).

Когато правите снимка, рефлексното огледало (#2) се люлее нагоре, блокирайки вертикалния път и пускайки светлината директно . След това се отваря затвора (#3) и светлината достига сензора за изображения (#4). Затворът (#3) остава отворен толкова дълго, колкото е необходимо, за да може сензорът за изображения (#4) да запише изображението. След което затворът (#3) се затваря и рефлексното огледало (#2) пада обратно до ъгъла на 45 градуса, за да продължи пренасочването на светлината във визьора.

 

Очевидно процесът не спира дотук. След това в камерата се случва много сложна обработка на изображения. Процесорът на камерата взема информацията от сензора за изображения, превръща я в подходящ формат, след което я записва в карта памет. Целият процес отнема много малко време, а някои професионални DSLR апарати, могат да направят това 11+ пъти за една секунда!

Това е най-просто обяснено, как работи тази технология.

информацията е взета от photographylife.com

All rights reserved 2022

All rights reserved 2022