блог

(+359) 879 150080

office.min4ev@gmail.com

Какво ми трябва за продуктова фотография?

Ако искате да започнете своето пътуване в продуктовата фотография, трябва да овладеете някои основни технически познания . Ще ви трябва и оборудване – традиционно или автоматизирано фото студио. Ще опиша по-задълбочено традиционните студийни настройки и ще спомена накратко автоматизирано решение. 

Може да имате много скъпа камера, но когато осветлението не е настроено правилно, кадърът няма да оправдае очакванията Ви. Обратното важи по същият начин, идеалното осветление и нисък клас камера ще доведат до лошо качество на снимката и работата Ви, ще отиде на вятъра. Фотографът трябва да е добре подготвен, що се отнася до фото оборудването.

 

 

 Светлината е основна, без нея нямаше да има фотография. Разбира се, един мъдър майстор би оставил място за други фактори, за да заснеме перфектна снимка. Всеки от въпросите, описани по-долу, ще бъде много важен и ще допринесе за вашия удар. Елиминирането на който и да е от тях ще доведе до получаване на снимка с по-лошо качество, освен това ще отнеме повече време в постпродукцията ( Photoshop!). Благодарение на няколко години опит като продуктов фотограф, мога да споделя съветите си с вас:

 

  • осветление
  • фото оборудване
  • внимателна подготовка на продукта
  • подходящ фон
  • софтуер за редактиране на снимки

Осветление

Съвременната цифрова фотография ни дава пълен контрол върху светлината. Както в момента на настройка на сцената, когато можете да заснемете няколко пробни снимки, така и по-късно, когато цифрово обработвате вашите файлове. В продуктовата фотография се използват два вида светлини: светкавица и постоянно осветление. 

Светкавичните светлини (известни още като светкавици) ще светят за част от секундата, когато затворът на камерата е отворен, но можете да видите резултата едва след като изображението бъде направено. Строб лампите изискват синхронизация със затвора на камерата, за да работят правилно (кабел, дистанционно, приемник-предавател). Постоянните светлини светят непрекъснато и можете да видите резултата още преди да направите изображението. Не е необходима синхронизация с камерата. 

 

продуктова-фотография-min4ev-studio

Когато използвате студийно светкавично осветление , трябва да имате предвид, че времето за синхронизиране обикновено е 1/200 s . Струва си да запомните този параметър, ако искате да избегнете грешка при осветление. Ако снимате с по-бърза скорост на затвора, снимката вероятно ще бъде дефектна, с нежелана хоризонтална черна линия. 

Този проблем няма да възникне при непрекъснато осветление, тъй като светлината постоянно излага сензора на камерата, когато затворът остава отворен. Светкавицата може да бъде толкова ниска, колкото 1/1000 – 1/5000 (1-0,2 ms), практически замразявайки всяко движение в изображението. Ще можете да използвате по-високи скорости на затвора и да работите свободно в настройка без статив.

 

Предимствата могат да се превърнат в недостатък, когато трябва да промените настройките на светкавицата – не е лесно, трябва да заснемете изображение, за да видите крайния резултат. Нещо повече, можете да загубите повторяемостта на кадъра.

Светкавиците обикновено се свързват към камерите чрез кабели за синхронизация или приемници. Това създава допълнителни трудности при организацията на пространството – ще трябва да внимавате. Безжичната връзка на вашия осветителен комплект може да бъде решение само в случай, че закупите надежден  предавател за справяне с проблеми с разстоянието и смущенията . Настройката на допълнителни канали , допълнително разширява възможностите при използването на няколко осветителни тела.

 

От друга страна, има широка гама от аксесоари за светкавици, като дифузори и рефлектори, които ще помогнат много при персонализирането на вашето студио. 

Когато използвате непрекъснато осветление , вие можете да се възползвате от най-важната характеристика на съвременните цифрови фотоапарати – ще се насладите на преглед на живо. Тази опция ще ви позволи да наблюдавате как светлината играе върху вашия продукт, без да е необходимо да правите снимка.

Фото оборудване

Честно казано, какво е съвременна фототехника? Бих казал, че е едновременно същото и много различно от преди 20 години. Нека се потопим по-дълбоко. Почти всеки има мобилен телефон, който прави качествени снимки. Но можем ли да направим добра снимка за нашия онлайн магазин с него? Като цяло, да. Снимката ще бъде с добри параметри, напълно достатъчни за нуждите на онлайн магазини и социални медии без особени изисквания към кадрите

Въпреки това, когато трябва да повторите тази снимка за подобни артикули или ако вашите снимки трябва да попаднат на уебсайт или в печатен каталог, подходящата камера или фотоапарат  е в пъти по- полезна. Разбира се, камерите на ниво студио са по-трудни за избор и по-скъпи за закупуване от мобилен телефон.


За ефективно използване на мобилния телефон в продуктовата фотография са изобретени светлинни кутии и светещи шатри. С помощта на тези преносими студия ще можете да осигурите бял фон и студийно осветление за вашия продукт. Въпреки това ще има малка възможност за манипулиране на светлината и сянката или за регулиране на ъгъла на гледане. Консистенцията на изображението не се постига лесно с мобилна камера на телефон, но за няколко кадъра би свършило работа. Най-вероятно няма да сте доволни от възможностите му за създаване на качествено съдържание в по-голям мащаб и изисквания. Истината е ,че с телефон могат да се направят доста прилични кадри, но когато говорим за високо професионално ниво на заснемане и обработка , нещата са много несравними. Колкото и добре да снима един телефон , малкият му вложен чип е твърде ограничен , спрямо сензорите и технологиите интегрирани в  новите фотокамери.All rights reserved 2022