блог

(+359) 879 150080

office.min4ev@gmail.com

Обектив за продуктова фотография

Изборът на оптични решения е много важен. Благодарение на обектива светлината пада върху сензора и картината се записва. Оптичното решение с по-ниско качество ще направи по-малко ясни снимки. Като цяло има два вида лещи: основни (фиксирано фокусно разстояние – без увеличение) и варифокални (вариообективи).

Когато избирате обектив за вашата продуктова фотография, не е лоша идея да помислите за типа сензор на тялото на вашия фотоапарат. Типичен 50 mm обектив ще свърши добра работа в много ситуации (и е евтин). 50 mm е оптичната настройка, която изобразява изображението в перспектива, близка до човешкото око. Ако използвате камера със сензор за изрязване, препоръчвам да използвате обективи, предназначени за изрязване. Сложността на определянето на фокусното разстояние във връзка с размерите на сензора е най-добре описана в нашата статия „Фокусно разстояние във фотографията“.

 

lens-1
lens-02

Използването на стандартни 50 мм обективи ще предотврати вариации във формата (изкривяване) на вашите продукти, но ще загубите гъвкавост, когато снимате продукти с различен размер. По-практичен ще бъде варифокалният обектив (зуум). Както и да е, основното правило е, че продуктовата фотография се заснема при фокусно разстояние от поне 50 mm.

Снимайки на по-голямо фокусно разстояние, не е нужно да поставяте камерата много близо до обекта и по този начин да ограничавате светлината. Високото фокусно разстояние ви позволява лесно да се отдалечите от целта, докато системата на камерата ще приложи корекциите, за да запази вашия продукт в оригиналната му форма и вид. 

Много често макро обективите се препоръчват за продуктова фотография поради тяхната рязкост и коефициент на увеличение (възможност за снимане на малки предмети отблизо). 

 

Когато избирате обектив за вашата продуктова фотография, не е лоша идея да помислите за типа сензор на тялото на вашия фотоапарат. Типичен 50 mm обектив ще свърши добра работа в много ситуации (и е евтин). 50 mm е оптичната настройка, която изобразява изображението в перспектива, близка до човешкото око. Ако използвате камера със сензор за изрязване, препоръчвам да използвате обективи, предназначени за изрязване. Сложността на определянето на фокусното разстояние във връзка с размерите на сензора е най-добре описана в нашата статия „Фокусно разстояние във фотографията“.

Какъв фотоапарат да изберем продуктова фотография – DSLR или безогледален?

Обективите са проверени, нека се съсредоточим върху самата камера. За продуктова фотография можете да избирате между DSLR и безогледални камери със сменяеми обективи. Не препоръчвам компактни камери с фиксирани обективи. Разликата в цената не е голяма и вие ще харесате свободата да избирате обектив, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Безогледалните камери се основават на модерен дизайн без елементи като огледало във визьора, фокусиращ екран или петоъгълна призма. Визуализацията на фокуса е ограничена единствено до екрана на камерата. Както DSLR, така и безогледалните камери със сменяеми обективи имат сензори с много добра резолюция. Съвременните безогледални камери могат да заснемат изображения с помощта на електронния затвор (вместо механичния), който ограничава вибрациите от затвора и създава по-резки изображения.

Сензорът с пълна рамка е 35,8 x 23,9 мм, докато сензорът APS-C е по-малък в зависимост от марката и модела. И двете позволяват използването на различни лещи. Пълният контрол върху експозиционните параметри като бленда, скорост на затвора и ISO остава също толкова важен фактор тук.

Като цяло, най-високото ниво на контрол и най-добрите резултати могат да бъдат постигнати чрез използване на фотоапарати със сменяеми обективи, независимо дали са DSLR или безогледални. Разбира се, все още можете да си купите обикновен цифров фотоапарат. Бъдете подготвени обаче. Ще изпитате липса на контрол върху различни параметри и това рядко ще ви позволи да достигнете до ефектите, предварително планирани за престрелката.

Статив за продуктова фотография

Последният полезен елемент, който поддържа вашия фотоапарат, е добър фото статив. Първо, той стабилизира камерата ви, за да постигнете резки и неподвижни снимки. С неподвижен фотоапарат ще можете да намалите блендата и ISO за по-голяма дълбочина на полето и по-малко шум.

Второ, стативът гарантира повторяемост на вашите снимки. Настройвате студиото само веднъж, поставяте фотоапарата си на статива и след това свободно обменяте снимани продукти с гаранция, че ще бъдат заснети под същия ъгъл.

produkvtova-fotografia-01
photo-roduct-lighting

Фон за продуктова фотография

Вашият избор на фон се променя от снимка на снимка в зависимост от типа ефект, към който се стремите. Ако правите снимки натюрморт, има много свобода в настройката на сцената. Фотографът организира настройката и фонът се променя от продукт на продукт.

По-различен е случаят с фотографията с пакетна снимка. Елементът трябва да бъде поставен на еднороден фон. Обикновено, това е просто бял или черен фон. Това ще бъде и изискването на много платформи за електронна търговия като Amazon. Бих казал обаче, че при пакетните снимки,  може да има фон с различни цветове, стига те да останат еднакви и без допълнителни елементи. В традиционната фотография не е лесно да се постигне чисто бял фон без последваща обработка. Тук технологията идва на помощ!

Софтуерът за редактиране на изображения позволява изрязване на продукта от фона. Единственото условие е да снимате повече или по-малко равномерен фон и остри ръбове на продукта. Нещо повече, ще можете да намерите напълно автоматизирани системи за продуктова фотография. Техният специален софтуер автоматично ще изреже фона и ще го зададе на желания цвят. Година след година процесът става все автоматизиран и по-ефективен.